Nieuwsbrief Vereniging voor Vrouw en Recht 1 mei 2019
Nog geen landelijke regeling studerende moeders
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven gaat niet mee in de wens van de Coalitie Studerende Moeders om zwangerschapsverlof van studenten – en de financiering daarvan – landelijk via de Wet Studiefinanciering te regelen. In een brief over de onderwijsovereenskomst mbo stelt zij dat de zorgplicht die mbo-scholen hebben op grond van de Wet Gelijke Behandeling alleen geldt in zoverre die geen ‘onevenredige belasting voor mbo-scholen betekent’. Ook stelt zij in deze brief dat mbo-scholen de mogelijkheid houden om algemene voorwaarden (rechten en plichten voor studenten) op te stellen en individuele maatwerkafspraken te maken, bijvoorbeeld over extra ondersteuning van zwangere studenten of studenten met kleine kinderen. Daarmee gaat de minister voorbij aan het kernbezwaar dat de Vereniging Vrouw en Recht samen met andere organisaties in de coalitie in haar brief formuleerde: “Het gaat niet om ‘erkenning’ van de problemen die zwangere studenten ervaren, het gaat om het bestrijden en voorkomen van discriminatie.” Er ligt momenteel nog geen definitief wetsontwerp ‘versterken positie mbo-studenten’ De Vereniging Vrouw en Recht blijft alert op dit onderwerp en zal ook in de toekomst blijven strijden voor een structurele zwangerschapsregeling via de Wet Studiefinanciering.
Nieuwe trekker werkgroep asiel- en migratierecht
Sinds kort is de werkgroep asiel- en migratierecht van de VVR weer nieuw leven ingeblazen. Trekker van de werkgroep is Tomris Mustafazade. Tomris is vreemdelingen- en strafrechtadvocaat bij Kuijpers en Nillesen advocaten in Amsterdam. Naast haar werk in de advocatuur is Tomris actief als vrijwilliger, onder meer voor een lokale organisatie die zich inzet voor de rechtspositie van ongedocumenteerde migranten in Amsterdam. In dat kader verleende zij ook juridische ondersteuning aan vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel. Ook is Tomris langdurig actief geweest voor een kinderrechtenorganisatie waarin zij medeoprichter was van een jongerenlobbygroep: ‘Girls Rights Watch’. “Het behartigen van de rechtsbelangen van minderbedeelden in onze directe samenleving, met name die van migrantenvrouwen en kinderen, geeft mij veel voldoening. Deze categorie is extra kwetsbaar en behoeft dus bijzondere aandacht”, aldus de nieuwe trekker van de werkgroep. “Binnen de werkgroep migratierecht hoop ik als voortrekker om op laagdrempelige en informele wijze, zowel juristen als niet-juristen bij elkaar te brengen voor uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën.” De werkgroep asiel- en migratierecht is op 1 mei 2019 voor het eerst bijeengekomen voor een kennismaking en een eerste uitwisseling van ideeën over de rol van de werkgroep en de thema’s die aandacht vragen. Mocht u interesse hebben om mee te denken over asiel en migratie, neem dan contact op met Tomris Mustafazade via t.mustafazade@knadvocaten.nl.
Vervolg CEDAW position paper mensenhandel & migratie
In vervolg op de position paper van de VVR voor de nieuw op te stellen algemene aanbeveling over mensenhandel in de context van wereldwijde migratie, hebben Marjan Wijers en Petra Snelders in Genève de visie van de VVR naar voren gebracht. Petra Snelders heeft gemengde gevoelens over de ontvangst van de Nederlandse standpunten bij het VN-Vrouwenrechtencomité. “Wat me mee viel was de diversiteit aan organisaties die in Genève vertegenwoordigd was en daarmee de diversiteit van opinies. Ook heb ik het gevoel dat er verschillende meningen leven binnen de betreffende commissie die met de algemene aanbeveling bezig is. Tegelijkertijd is de heersende opinie tegenover migratie en vluchtelingen zó negatief, dat rechtsbescherming van vrouwen gauw het onderspit kan delven. Snelders: “Onze kritiek richtte zich onder meer op het feit dat in veel landen de bestrijding van mensenhandel hand in hand gaat met het beknotten van de rechtspositie van migrantenvrouwen. Zo heeft de Nederlandse overheid bij wijze van ‘beschermingsmaatregel’ de periode dat vrouwen een afhankelijke verblijfsvergunning mogen hebben, opgerekt van 3 naar 5 jaar. In feite ondermijn je daarmee de rechtspositie van die vrouwen in een afhankelijke positie.” De algemene aanbeveling van het VN-Vrouwenrechtencomité wordt komende zomer in concept gepresenteerd. Daarna volgt nog een regionale consultatieronde. In de zomer van 2020 zou een tweede concept moeten voorliggen. Petra Snelders: “Zo’n algemene aanbeveling geeft aan hoe staten de artikelen van het VN-Vrouwenverdrag moeten opvatten. Het is daarom belangrijk dat we een vinger aan de pols blijven houden.”
Algemeen Overleg in Tweede Kamer over Emancipatie – 4 juni a.s.
Begin juni staat er een Algemeen Overleg over Emancipatie op de rol in de Tweede Kamer. Een van de agendapunten is de implementatie van de aanbevelingen van CEDAW aan de hand van de follow-up rapportage die minister van Engelshoven niet alleen naar CEDAW, maar ook naar de Tweede Kamer stuurde. We gaan ervan uit dat de Minister CEDAW’s brief nog nastuurt, maar voor de zekerheid zal het Netwerk de kamerleden hier nog op wijzen, net als op de schaduwrapportages.
Oproepen
– Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag zoekt een (student) onderzoeker die in kaart wil brengen welke internationale gremia zich de laatste jaren hebben uitgesproken ten faveure van een zelfstandig verblijfsrecht van vrouwen. Het onderzoek dient ter voorbereiding van een expertbijeenkomst in het najaar. Het Netwerk stelt, in overleg, een of meer (netto) vrijwilligersvergoedingen beschikbaar voor dit onderzoek. Nadere informatie en aanmelding: schaduwrapportage@gmail.com.
– Binnenkort komt de aanpassing van de zedelijkheidswetgeving weer op de politieke agenda. VVR-leden die geïnteresseerd zijn om hierover mee te denken, worden gevraagd zich te melden bij Hester Jansen.
– Ons jaarlijkse congres op 10 oktober heeft dit jaar als thema meerouderschap. Ook op dit thema zoeken we VVR-leden die het leuk vinden om mee te denken. Graag aanmelden.