17 oktober lustrumcongres
De Vereniging voor Vrouw en Recht bestaat 20 jaar, 40 zelfs als we de vorige vereniging ook meetellen. Een goede reden dus om tijdens het VVR lustrumcongres te reflecteren op de vraag hoe staat het met de rechtspositie van vrouwen?
Met onder andere sprekers als Mariëtte Hamer en Kathalijne Buitenweg kijken we terug op verleden en heden: waar staan we en wat we hebben bereikt?
Na de theepauze blikken we vooruit: wat zijn de uitdagingen van de toekomst? Met experts vanuit de academische wereld, ngo’s en de juridische praktijk gaan we in gesprek over kunstmatige intelligentie en seksueel geweld tegen vrouwen. Bijvoorbeeld over deepfakes en de toenemende online intimidatie van (onder andere) vrouwelijke politici. Na de zomer meer informatie over de experts die korte presentaties houden en aan het panel-gesprek deelnemen. Zie de Agenda op vrouwenrecht.nl.
Plaats: Kaffeetaria, Saffierlaan 10 Utrecht
Tijd: het congres begint om 13:00u.
Voorafgaand, vanaf 12.15 uur is er een netwerklunch voor wie zich daarvoor heeft opgegeven. Voor VVR-leden is deelname en lunch gratis (aanmelding via het contactformulier). Prijs voor niet-leden € 25 (studenten € 10).
Algemene Leden Vergadering 17 oktober
Van 11 – 12.15 uur is de 21ste ALV in dezelfde locatie als het congres. De ALV-stukken zullen in september verzonden worden. Deelnemers kunnen kennismaken met Grey Ravelli, die vanaf juli bij het NJCM de taken van Toos Verhaar heeft overgenomen. Toos heeft de afgelopen 20 jaar de leden- en financiële administratie van de VVR verzorgd. De vereniging is haar veel dank verschuldigd.
Bestuursleden gezocht
Nu twee bestuursleden, Luna Vollebregt en Mieke van den Bergh, door omstandigheden aftreden zijn nieuwe bestuursleden zeer welkom. Wie wil, samen met nieuw aan te treden bestuurslid Myriam El khababi, het bestuur komen versterken?
Onderzoek onder familierecht-advocaten naar omgang met huiselijk geweld
Het meewegen van huiselijk geweld in beslissingen over omgang en gezag is in Nederland niet vanzelfsprekend, ondanks de duidelijke verplichting daartoe op grond van het Verdrag van Istanbul. De VVR heeft samen met branchevereniging Valente en het Verwey-Jonker Instituut het initiatief genomen hier nader onderzoek naar te doen. Begin september wordt een enquête breed uitgezet onder familierecht-advocaten. Meer informatie op de VVR-website. Advocaten die t.z.t. de enquête willen ontvangen kunnen dat melden bij de werkgroep personen-en familierecht. De werkgroep zorgt er dan voor dat de enquête wordt toegezonden zodra deze gereed is.
VVR inbreng internetconsultatie wijziging Regeling dienstverlening aan huis
Bijna vijftien maanden na de baanbrekende uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die PGB-zorgverleensters recht op sociale zekerheid bezorgde is internetconsultatie over een voorontwerp van wetgeving geopend. De VVR heeft een commentaar ingezonden. Ook Bureau Clara Wichmann heeft een reactie geformuleerd.
VN-Vrouwenverdrag Schaduwrapportage 2.0
De VVR was één van de 90 maatschappelijke organisaties die VN-Vrouwenverdrag Schaduwrapportage 2.0 heeft ondertekend: Mind the Gap: addressing policy gaps in Women’s Rights is de titel. CEDAW heeft inmiddels besloten Nederland pas in sessie 90 (februari 2025) te bespreken.
Schaduwrapportage eerste thematische evaluatie Verdrag van Istanbul
Ook aan de voor expertcomité GREVIO bestemde schaduwrapportage ten behoeve van de eerste thematische evaluatie van het Verdrag van Istanbul heeft VVR een bijdrage geleverd. Het bestuur heeft dan ook tot ondertekening besloten. Na verzending medio augustus zal deze via vrouwenrecht.nl en https://www.vn-vrouwenverdrag.nl/verdragen/verdrag-van-istanbul/ te raadplegen zijn.
Symposium “Sekswerk, stigma en verzet en tijden van repressie”
Twee dissertaties uit 2024 zijn aanleiding voor het symposium op 27 september 2024 op de Universiteit van Amsterdam. Oud VVR-bestuurslid Marjan Wijers onderzocht de rol van mensenrechten in het politieke en juridische debat over sekswerkbeleid in Europa. Marije van Stempvoort de ervaringen van studenten sekswerkers in Nederland.
Naast beide geleerde vrouwen zijn er gastsprekers: Gail Pheterson (Centre de Recherches Sociologique et Politiques de Paris), een van de grondleggers van de internationale en Nederlandse sekswerkersbeweging, en Luca Stevenson (o.v.), oud coördinator van ESWA, de European Sex Workers Alliance. Dagvoorzitter is Prof. Dr. Ine Vanweesenbeeck.
Plaats: Universiteit van Amsterdam, Oude Manhuispoort 4-6 zaal D1.09
Het symposium duurt van 10.00-17.30 uur en wordt afgesloten met een borrel.
Het is georganiseerd in samenwerking met o.a. de VVR en SekswerkExpertise, platform voor de verbetering van de positie sekswerkers. Voertaal is Engels. Aanmelding wordt op prijs gesteld i.v.m. lunch en borrel. Gebruik hiervoor het contactformulier van de VVR.
Nieuw op vrouwenrecht.nl
Onder opinies van leden is een recent artikel geplaatst dat VVR-lid Ine Avontuur schreef met Marie-José van Hoof: Gezag en omgang in de context van intieme terreur.
In de jurisprudentie-rubriek onder meer een uitspraak van Rechtbank Gelderland, die twee sekswerkers in het gelijk stelde: de registratieplicht en het uitsterfbeleid tippelzone Nijmegen zijn beide onwettig en onverbindend.
De webredactie houdt zich aanbevolen voor tips over relevante jurisprudentie en publicaties van leden.