Nieuwsbrief september 2024

Lustrum-congres op 17 oktober 2024
Twintig jaar bestaat de VVR al weer, veertig zelfs als we de voorganger meerekenen.
Op het lustrum-congres zullen naast voorzitter Leontine Bijleveld ook Mariëtte Hamer (thans regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) en Kathalijne Buitenweg (thans Staatsraad) hun licht over de afgelopen 20/40 jaar laten schijnen: waar staan we nu?.
Na de pauze is een jongere generatie aan het woord over nieuwe uitdagingen: digitaal geweld tegen studentes en vrouwelijke politici en deepfake. Zie voor het meest actuele programma, de Agenda op de VVR-website.
Het congres vindt plaats in de Vredenburgzaal van Kaffeetaria, Saffierlaan 10 in Utrecht, op loopafstand van trein- en metrostation Vaartse Rijn. De locatie is verder gemakkelijk bereikbaar per bus, o.a. vanaf Utrecht Centraal. Er is ook ruim voldoende parkeergelegenheid.
Aanvang 13 uur, voor VVR-leden zijn geen kosten aan deelname verbonden en ook de voorafgaande (vegetarische) netwerklunch is voor hen gratis (aanvang 12.15 uur). Niet leden betalen € 25, studenten € 10.
Aanmelding wel verplicht.

Algemene Leden Vergadering VVR
Voorafgaan aan een netwerklunch (gratis voor leden) en het lustrumcongres vindt de 21ste ALV van de VVR plaats in dezelfde ruimte. Aanvang 11 uur. De vergaderstukken, waar op moment van versturen van de nieuwsbrief nog aan gewerkt wordt, zullen begin oktober per email naar alle leden verzonden worden. Leden die willen deelnemen worden verzocht zich aan te melden via het contactformulier, vergeet niet te melden of u wel of niet mee luncht. Als er belangstelling voor is zal het bestuur proberen digitaal mee vergaderen te regelen. Meldt dat dan ook op het contactformulier. Wie verhinderd is, maar de vergadering wel wat mee wil geven kan dat doen via een bericht aan de voorzitter.

Student bestuurslid gezocht
Nu beide vorige student-bestuursleden zijn afgestudeerd zoekt het bestuur versterking met een nieuw student-bestuurslid. Meld je aan via het contactformulier van de voorzitter. Wie eerst even overleg wil met de vorige student-bestuursleden kan dat daar ook aangeven.

Enquête onder advocaten familierecht over huiselijk geweld
30 september a.s. is de laatste dag dat de enquête over huiselijk geweld en familierecht ingevuld kan worden door advocaten die familierechtelijke zaken behandelen. De enquête gaat over ervaringen van advocaten met huiselijk geweld in hun rechtspraktijk in de afgelopen drie jaar. Het duurt ongeveer een kwartier om de vragenlijst in te vullen.
De enquête maakt deel uit van een vanuit de VVR, Valente en Verwey-Jonker Instituut opgezet onderzoek om wetenschappelijk onderbouwde inzichten te krijgen over de manier waarop in het Nederlandse familierecht wordt omgegaan met huiselijk geweld.
Het bestuur verzoekt de familierechtadvocaten onder haar leden nadrukkelijk om de enquête in te vullen.

27 september a.s. Symposium Sekswerk, stigma en verzet in tijden van repressie
Ter gelegenheid van twee proefschriften, waaronder dat van oud VVR-bestuurslid Marjan Wijers, is op 27 september van 10-17 uur een symposium op de Universiteit van Amsterdam. Het is georganiseerd i.s.m. de VVR en SekswerkExpertise, platform voor verbetering van de positie van sekswerkers. Voertaal is Engels. Het programma staat inmiddels online.
Er zijn aan deelname geen kosten verbonden, maar i.v.m. lunch en borrel wordt aanmelding via het contactformulier van de VVR-website op prijs gesteld.

Schaduwrapportage thematische evaluatie Verdrag van Istanbul 2024
Er is deze zomer hard gewerkt aan de schaduwrapportage ten behoeve van de eerste thematische evaluatie van de implementatie van het Verdrag van Istanbul in Nederland. Op 14 augustus heeft het Netwerk VN-Vrouwenverdrag het schaduwrapport Building trust by delivering support, protection, and justice, ondertekend door 63 maatschappelijke organisaties, naar het secretariaat bij de Raad van Europa verstuurd. De VVR heeft ondertekend en, zoals gebruikelijk, een grote inbreng geleverd. Het schrijfteam bestond voor driekwart uit VVR-leden!

Rondetafelgesprek GREVIO 30 september
GREVIO, de Council of Europe’s Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence, brengt van 30 september tot 4 oktober een evaluatiebezoek aan Nederland. De delegatie begint met een ontmoeting met afgevaardigden van maatschappelijke organisaties. VVR-bestuurslid Ariane Hendriks zal daar de VVR vertegenwoordigen. Andere VVR-leden zullen vanuit een andere hoedanigheid eveneens deelnemen.

Vacature Commissie ter advies voor volkenrechtelijke
vraagstukken
(CAVV)
Op verzoek van het secretariaat van de Nationale Groep voor het
Permanent Hof van Arbitrage (Nationale Groep), Matthijs Boerma en Hanna Bosdriesz, wijst de webredactie u op de vacature in de Commissie ter advies voor volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV). De vacaturetekst is online te vinden, de deadline voor reactie is 30 september 2024.

Bachelorscriptie over beleid voor preventie van femicide
Via VVR-lid Margreet de Boer werd het bestuur geattendeerd op de bachelorscriptie van student Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de Universiteit van Utrecht Miek Boverhuis over de ervaringen van deskundigen met de preventieve maatregelen tegen femicide in Nederland. De scriptie biedt een helder overzicht van de lacunes in het Nederlandse beleid en interessante inzichten over mogelijke verbeteringen daarin. Daarom is de scriptie is op de VVR-website

De webredactie houdt zich aanbevelen voor toezending van van opinies (artikelen) van leden, voor attendering op voor vrouw en recht relevante jurisprudentie en noten hierover, én voor scripties..