Het meewegen van huiselijk geweld in beslissingen over omgang en gezag is in Nederland niet vanzelfsprekend, ondanks de duidelijke verplichting daartoe op grond van het Verdrag van Istanbul. Advocaten en slachtoffers geven aan dat geweld in familierechtelijke procedures al snel ‘uit beeld raakt’.
Om wetenschappelijk onderbouwde inzichten te krijgen over de manier waarop in het Nederlandse familierecht wordt omgegaan met huiselijk geweld en met voorstellen te komen voor de verbetering daarvan, hebben de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann, Valente (branchevereniging van o.a. de vrouwenopvang) en het Verwey-Jonker Instituut het initiatief genomen om een onderzoek te laten uitvoeren onder Nederlandse familierecht advocaten naar hun ervaringen met de omgang met huiselijk geweld in de zaken die zij behandelen. Inmiddels hebben SASS Achmea, Kind in Crisis en het VVR-CLWI-fonds financiering voor het onderzoek toegezegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut en wordt gevolgd door duidingssessies, waarin de uitkomsten van het onderzoek worden besproken en vertaald in concrete aanbevelingen voor de praktijk.
In de zomer van 2024 werkt het Verwey-Jonker Instituut aan een enquête, die begin september breed wordt uitgezet onder familierecht advocaten. De duidingssessies worden in november/december gepland.