Twee kwesties zullen aan de orde komen – een vóór en een na de theepauze.
De eerste kwestie: abortus en het wetboek van strafrecht in Nederland
De tweede kwestie: demonstraties bij abortusklinieken: botsing van grondrechten?
Eerst zullen de sprekers en coreferenten korte inleidingen houden. Daarna kunnen ze op elkaar reageren en volgen vragen uit en discussie met de zaal. Middagvoorzitter is Nadine Ridder.
Het programma duurt tot 17 uur. daarna is er gelegenheid tot napraten met een drankje en een hapje.
De bijeenkomst is toegankelijk voor VVR-leden en andere belangstellenden. De laatsten betalen een kleine bijdrage. Wie lid wordt hoeft geen bijdrage te betalen. Aanmelding is vereist. U krijgt een bevestiging en een leeswijzer met links als u zich wilt voorbereiden.
De eerste kwestie: abortus en het wetboek van strafrecht in Nederland
Leontine Bijleveld (voorzitter VVR en vanaf 1976 actief in abortuscomité Wij Vrouwen Eisen) houdt een korte inleiding over historie en herinnering. Hoe zat het ook al weer met de CDA-VVD abortuswet die in 1984 van kracht werd? Was dit de legalisering waar vrouwen(beweging) en hulpverlening op zaten te wachten?
Gunilla Kleiverda (gynaecoloog en voorzitter van Women on Waves) zal aan de hand van de juridische ervaringen van Women on Waves onduidelijkheden belichten rond de juridische definitie van zwangerschap. Ook zal zij ingaan op gevolgen van de strafwet voor de hulpverlening.
Femke Zeven (jurist bij Bureau Clara Wichmann) belicht in een korte inleiding de juridische situatie Hoe heeft het mensenrechtenkader rond abortus zich ontwikkeld? Is er een juridische noodzaak om abortus in het wetboek van strafrecht te houden?
De tweede kwestie: demonstraties bij abortusklinieken: botsing van grondrechten?
Noor Swart, promovendus aan RU Groningen over het demonstratierecht in botsing met andere fundamentele grondrechten, houdt een inleidende presentatie over het juridische raamwerk omtrent demonstraties bij abortusklinieken.
Gerbrig Klos (campagneleider bij Amnesty International) is eerste coreferent. Amnesty is een campagne gestart over het demonstratierecht (protect the protest).
Margreet de Boer (lid Eerste Kamer voor Groen Links) is tweede coreferent. Zij was als lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa rapporteur Access to abortion in Europe: stopping anti-choice harassment.
Over beide kwesties zal door sprekers en met de zaal gediscussieerd worden
Ooit was abortuscomité Wij Vrouwen Eisen de breedste coalitie in de vrouwenbeweging en bondgenoten daarbuiten met de drie eisen:
- abortus uit het wetboek van strafrecht
- abortus in het ziekenfonds
- de vrouw beslist.
Is er behoefte aan een nieuw samenwerkingsplatform? Wie kan dat organiseren?
Achtergrondinformatie VVR congres Juridische Perspectieven op abortuskwesties